Waarom duurzaam bouwen cruciaal is voor de toekomst van vastgoed
Toegevoegd op 31 maart, 2025
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Duurzaam bouwen is dan ook cruciaal voor de toekomst binnen de vastgoedsector. Niet alleen draagt het bij aan een beter milieu, maar het vormt ook een slimme investering op lange termijn. Zowel in residentieel als commercieel vastgoed is duurzaam bouwen een trend die niet meer te negeren valt. In deze blogpost bekijken we waarom duurzaam bouwen de toekomst is, welke methoden en materialen er zijn en waarom het een verstandige investering vormt.
Wat is duurzaam bouwen?
Duurzaam bouwen draait om het ontwikkelen van vastgoed op een manier die rekening houdt met het milieu, de economie en het welzijn van de mens. Dat vertaalt zich in:
- energiezuinige ontwerpen;
- het gebruik van moderne, ecologische materialen
- en het streven naar een minimale impact op het ecosysteem.
Daarnaast houdt duurzaam bouwen ook in dat gebouwen flexibel en toekomstbestendig worden ontworpen, zodat ze later eenvoudig kunnen worden aangepast aan nieuwe behoeften zonder ingrijpende renovaties. Voor zowel residentiële als commerciële vastgoedontwikkelingen betekent dit dat er niet alleen wordt gekeken naar energieverbruik, maar ook naar waterbeheer, isolatie, circulaire bouwprincipes en de levensduur van materialen. Ook een modulaire opbouw en toegankelijkheid kunnen hierbij in rekening gebracht worden.
Duurzame bouwmethoden
Hoe kunnen we vastgoedprojecten nu duurzamer maken? Momenteel worden daarvoor verschillende bouwmethoden toegepast.
- Circulair bouwen, waarbij wordt ingezet op hergebruik van materialen en modulaire bouwtechnieken. Het doel hiervan is dat gebouwen flexibel en aanpasbaar blijven.
- Energiezuinig bouwen, waarbij de energiebehoefte zo laag mogelijk wordt gehouden. Dit omvat onder andere passiefbouw en nul-energiewoningen.
- Internationale duurzaamheidsstandaarden zoals BREEAM- en LEED-certificeringen die aangeven hoe milieuvriendelijk een gebouw is.
- Prefab, houtskelet en modulaire bouw om afval en energieverbruik tijdens het bouwproces te verminderen. Het maakt daarnaast een snellere realisatie van projecten mogelijk.
Het realiseren van energie-efficiënte gebouwen wordt vaak gezien als prioritair. Maar duurzaamheid is breder. Duurzame bouwmethoden kunnen ook gebruikt worden in het kader van vastgoedprojecten voor een lagere impact op het milieu en de leefomgeving.
Duurzame installaties en materialen
Ook de keuze van installaties en materialen spelen vanzelfsprekend een grote rol in duurzaam bouwen. Een aantal duurzame oplossingen zijn al goed ingeburgerd, denk maar aan HR++ glas en zonnepanelen. Andere zijn het overwegen waard, want door dergelijke duurzame installaties en materialen toe te passen, wordt vastgoed toekomstbestendiger en dus aantrekkelijker voor investeerders en bewoners.
- Hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien verlagen ze energiekosten op lange termijn.
- Groene daken en gevels kunnen helpen bij de regulering van de temperatuur. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en bevorderen biodiversiteit in stedelijke gebieden.
- Slimme waterbeheersystemen zoals regenwaterrecuperatie en waterbesparende installaties zijn onmisbaar voor een toekomstbestendig gebouw.
- Natuurlijke en gerecycleerde bouwmaterialen: Denk aan hout met een FSC-label, hennepbeton en gerecycleerd glas en staal.
- Laten we tot slot de basis niet vergeten: isolatie is cruciaal en de eerste stap om de energie-efficiëntie van een gebouw te verhogen en de energiekosten te verlagen.
Duurzaam bouwen: een investering in de toekomst
Hoewel duurzaam bouwen soms hogere initiële kosten met zich meebrengt, is het op lange termijn een slimme investering.
- Duurzame gebouwen hebben lagere energiekosten, onderhoudskosten en waterverbruik. De lagere operationele kosten zijn dus een groot voordeel indien je investeert in residentieel of commercieel vastgoed.
- Een gebouw dat tegemoet komt aan moderne standaarden heeft een hogere marktwaarde. Door de toenemende vraag naar energiezuinige gebouwen stijgt de waarde van duurzaam vastgoed.
- De overheid stimuleert duurzaam bouwen met subsidies en eventuele belastingvoordelen.
- Duurzame gebouwen zorgen voor een beter binnenklimaat, minder luchtvervuiling en een gezondere leefomgeving. Een beter comfort en gezondheid zijn dus een belangrijke plus.
- Energiezuinige gebouwen zijn minder afhankelijk van stijgende energiekosten en strengere milieuregels in de toekomst. Heb je aandacht voor duurzaamheid, dan investeer je in een toekomstbestendig vastgoedproject.
Zowel residentieel als commercieel vastgoed profiteert van deze voordelen. Duurzaam bouwen is niet alleen een ecologische noodzaak, maar ook een verstandige keuze voor projectontwikkelaars en investeerders. Door te kiezen voor energiezuinige ontwerpen, duurzame materialen en innovatieve bouwtechnieken, wordt vastgoed toekomstbestendig en waardevast. Aandacht voor duurzaamheid is een slimme zet en cruciaal voor de toekomst van de sector. Vragen hieromtrent? Aarzel niet om contact op te nemen met Demefco.