Ongehuwd of gehuwd vastgoed kopen: er is een verschil

Wil je samen met je partner investeren in vastgoed, dan speelt de aard van je samenlevingscontract een belangrijke rol. Of je gehuwd bent of niet, dat maakt een verschil.

AANKOOP VAN VASTGOED DOOR ONGEHUWDE PARTNERS

Wonen jij en je partner ongehuwd samen, dan hebben jullie elk een eigen vermogen. Gezamenlijke aankopen zoals die van een huis leiden tot mede-eigendom. Het vastgoed behoort jullie dan toe in onverdeeldheid.

AANKOOP VAN VASTGOED DOOR GEHUWDE PARTNERS

Bij een huwelijk onder het wettelijk stelsel zijn er drie vermogens: de beide eigen vermogens en het gemeenschappelijk vermogen. Iedere gezamenlijke aankoop tijdens het huwelijk valt in dat gemeenschappelijk vermogen. Dat laatste heeft een groot voordeel: het laat een betere bescherming van de langstlevende partner toe na het overlijden van de eerste partner. Via een zogenaamd keuzebeding kunnen de partners bijvoorbeeld beslissen dat de woning in zijn geheel aan de langstlevende partner toekomt. Ongehuwde partners kunnen dat niet.

AANKOOP VAN VASTGOED VÓÓR HET HUWELIJK

Soms zijn gehuwde partners toch samen mede-eigenaar van een woning (en is er dus geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen). Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer ze het vastgoed aankochten vóór het huwelijk. Vandaag moeten zij bij de notaris een huwelijkscontract laten opstellen waarin die woning wordt ingebracht in de gemeenschap. Vanaf 1 september 2018 verandert er echter iets op dat vlak. Dan is de zogenaamde anticipatieve inbreng mogelijk. In de aankoopakte van het vastgoed laten de partners vastleggen dat die woning – wanneer zij zouden huwen – automatisch tot het gemeenschappelijk vermogen behoort.

ANDERE MOGELIJKHEDEN

Uiteraard zijn er nog andere investeringsmogelijkheden dan vastgoed aankopen als (on)gehuwde partners. Zeker als je wil investeren in vastgoed is het te overwegen om dat via een vennootschap te doen. Uiteraard zijn daar voor- en nadelen aan verbonden, maar die kan je best bekijken in het licht van jouw specifieke situatie. Wij adviseren je met plezier om van jouw investering in vastgoed een succes te maken.

Interesse in een investering in vastgoedContacteer ons gerust voor meer info.

Bron: Notaris.be

MEER WETEN OVER INVESTEREN IN VASTGOED

  1. Dit maakt investeren in vastgoed zo interessant
  2. De 4 grootste risico’s van beleggen in vastgoed
  3. Investeren in vastgoed: niet enkel voor miljonairs
  4. Wat zijn de voordelen van commercieel vastgoed?