Wat beïnvloedt de prijs van een projectgrond?
Toegevoegd op 02 mei, 2023Belgen hebben een baksteen in de maag, maar helaas leven we in een dichtbevolkt land waar het aantal bebouwbare gronden schaars is. En waar het aanbod beperkt is, gaat de prijs omhoog. Volgens de cijfers van de Belgische notarissen kostte een vierkante meter bouwgrond in 2021 gemiddeld bijna 230 euro in ons land, een flink stuk hoger dan enkele jaren eerder. Maar welke factoren bepalen de prijs van een projectgrond precies?
We zetten ze op een rijtje:
Regio
De ligging van een bouwgrond is de belangrijkste prijsbepaler. In 2021 ging een vierkante meter Vlaamse bouwgrond gemiddeld voor 309 euro onder de hamer. Dat is – hou u vast – ruim 70% meer dan in 2014. In Wallonië kostte een stuk grond in 2021 slechts 94 euro per m², al betekent dat ook een stijging van meer dan 80% tegenover 7 jaar eerder. In het Brusselse gewest kocht u in 2021 een bouwgrond voor 227 euro per vierkante meter.
Behalve tussen de gewesten, lopen de verschillen in prijs voor een projectgrond ook tussen de provincies sterk op. Zo was in 2021 een lap grond in West-Vlaanderen gemiddeld meer dan dubbel zo duur als eenzelfde oppervlakte in Limburg. Zelfs over gemeenten heen kunnen de verschillen aanzienlijk zijn.
Ligging ten opzichte van de omgeving
De prijs van een projectgrond is sterk afhankelijk van de regio waar die zich bevindt, maar bijna even belangrijk is de ligging van de grond tegenover de directe omgeving.
Zo zal een zuidgericht perceel de voorkeur genieten op een oppervlakte met een minder gunstige oriëntatie. Ook drijven scholen, parken of supermarkten die op wandelafstand liggen de prijs van een bouwgrond op, net zoals de nabijheid van snelwegen, stations of bushaltes die de mobiliteit bevorderen.
Tot slot zijn de toekomstplannen in de buurt een belangrijk element dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ligt er een bouwgrond in een zone die door de gemeente zal worden opgewaardeerd, dan wordt die grond ook een stuk waardevoller.
Fysieke eigenschappen
In een gebied waar de vierkante meters bouwgrond schaars zijn, is de oppervlakte een belangrijk aspect in de prijsbepaling. Toch gaan grootte en prijs niet volledig hand in hand. Door de sterk gestegen bouwprijzen, wordt er vaak kleiner gebouwd dan vroeger. Heel grote bouwgronden liggen daarom minder goed in de markt waardoor de prijs niet altijd evenredig omhoog gaat.
Naast de omvang, bepaalt ook de vorm de waarde van een grond. Rechthoekige gronden genieten de voorkeur, net zoals vlakke percelen. Zo vereisen gronden met sterke niveauverschillen meer funderingswerken waardoor ze minder gewild en dus minder waard zijn.
De fysieke eigenschappen van een bouwgrond kunnen ook bepalend zijn voor potentiële projecten. Leent een grond er zich toe om er appartementen op te ontwikkelen, dan zal een investeerder bereid zijn meer te betalen per vierkante meter.
EXTRA KOSTEN
Als er geen nutsvoorzieningen zijn of indien de stedenbouwkundige vergunning ontbreekt, lopen de kosten om een grond ‘bouwklaar’ te maken op. Die kosten moeten mee in acht genomen worden bij de waardebepaling van een grond.
Bovenop de aankoopprijs moeten er registratierechten betaald worden bij de verwerving van een bouwgrond. In Vlaanderen bedragen die 12%, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië is dat 12,50%. Die belasting is eventueel te recupereren bij een latere verkoop, maar moeten aanvankelijk wel betaald worden.
CONCLUSIE
Uw droomwoning bouwen begint bij de aankoop van de perfecte bouwgrond, maar daarbij moet u rekening houden met heel wat factoren die de prijs bepalen. Wil u er zeker van zijn dat u de juiste grond vindt en er de juiste prijs voor betaalt, schakel dan een erkend specialist in.
Demefco is gespecialiseerd in vastgoed en projectontwikkeling en is vooral actief in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Ook wie een projectgrond in de aanbieding heeft, kan rekenen op een ervaren partner voor een correcte waardebepaling. Contacteer ons voor meer informatie.